trädgård

Funkisträdgård med 6 rum & kök

Uteköket har tak och matplatsen pergola. Om det regnar kan man sitta och äta i växthuset.

Uteköket har tak och matplatsen pergola. Om det regnar kan man sitta och äta i växthuset.

I en funkisvilla från 40-talet bor en familj som önskar sig en långsiktig plan för sin trädgård, för att inte råka bygga saker som de senare skulle ångra placeringen av. På tomten finns en stödmur som den tidigare ägaren rest, för ett garage som aldrig byggdes. Nu känns ytan framför öde, som ett sår i den så i övrigt prunkande trädgården. Uppdraget bestod i att integrera denna yta med resten av trädgården och att skapa en känsla av ”tun” (i betydelse kringbyggd gård) framför huset. Det fanns också en önskan om att skapa platser i trädgården med mindre insyn, samt skärma av huset från den väg som sträcker sig ovanför tomten i nordväst.

De funktioner som familjen önskar att få in i sin trädgård består bland annat av: carport och cykelförvaring under tak, växthus/orangeri,utekök med plats för bakugn och matplats, köksträdgård, plats för vilstol, vedförvaring, trädgårdskompost och plats för skottkärra, tvättlina och parkour-svängstång.

Förslaget i sin helhet:

 

Fri rörelse – färre murar

Egnahemshuset är från mitten av 50-talet, men har byggts till i omgångar. Bland annat gjordes ett garage under huset i 1975. Rampen som leder ner till garaget delar av trädgården på framsidan i tre delar, som inte är sammanbundna med varandra, utan endast nås från trottoaren. Parkeringen till vänster har dessutom ett staket som separerar den från trädgården på baksidan. Familjen som bor i huset nu har inget behov av ett garage, de vill göra om det till hobbyrum, allrum och groventré. De önskar också ett cykelförråd och om möjligt en carport. De vill också ha hjälp med att få till ett räcke och en grind som bättre stämmer överens med originalstilen på huset. Eftersom familjen innefattar en tvååring vill de även kunna stänga till gränsen mot gatan ibland.

Detta är Frös förslag till ombyggnad av garaget och ny trädgård med uteplats, i det ljuvliga söderläget på framsidan. De fyra återvändsgränderna som tidigare fanns på tomten är borta och det går nu att röra sig fritt runt huset. En uppmätning av befintliga originalräcken på en intilliggande fastighet har legat till grund för den föreslagna designen på smidesräcket och grinden.

Trädgård i fem etage

Utmaningen på denna spännande tomt är höjdskillnaden, som är tre meter mellan gatan och trädgården på baksidan. Vardagsrum och kök ligger på samma plan som gatan vilket skapar ett stort avstånd mellan husets representativa delar och trädgården. FRÖ ville genast skapa en koppling här, genom att terrassera ytan mellan gatan, trädgården och balkongen på baksidan.

Till vänster syns trädgården som den ser ut idag. Övervåningen med kök och vardagsrum har ingen koppling till trädgården nedanför. Till höger syns hur kontakt skapas med hjälp av terrasser och trappor i olika nivåer.

På så vis bildas också en trevlig väg från gatan till trädgården, som flyter ned med trappor och nivåer till gräsmattan. En köksträdgård är belägen nära den den nya kopplingen till kök och vardagsrum, grillen kan stå på mellanplanet vid den soliga väggen, som passar perfekt för tomatodling.

Den nya kopplingen mellan balkongen och trädgården.

Vid trädgårdens norra del finns en byggnad med vinterträdgård och en terrass där man kan njuta av kvällssolen och vyn över trädgården. Här finns också en bastu med badkar och utedusch, som ger en generös utblick mot den vackra skogen mot väster. Trädgårdens växter är valda för att vara tåliga och lätta att underhålla.

Titta på filmen för att se trädgården i sin helhet. Solstudien på slutet av filmen visar den 21 maj 8.00, 10.00, 12.00, 14.00, 18.00 och 20.00.

 

Köksträdgården

När vi flyttade till vårt hus gjorde vi först en översiktlig skiss på hur vi ville att vår framtida trädgård skulle se ut.

Det var inte så svårt att komma fram till att köksträdgården skulle vara i det sydöstra hörnet av tomten, med det soligaste läget, men också en del av trädgården som man annars inte skulle vara i så mycket. Det första vi gjorde var att bygga fyra upphöjda bäddar, samt några enkla spaljéer för att skapa rumslighet kring dem. Vi började odla ekologiskt, med fyra skiften.

Planen för växthuset hade vi redan då, men vi byggde det inte förrän sex år senare. Nu vill vi försöka få till sex skiften på samma yta, och helst lite mer odlingsyta. Vi vill också rama in köksträdgården på ett sätt som stämmer bättre överens med stilen på växthuset. Mellan bäddarna vill vi lägga återvunnen betongsten.