ombyggnad

Funkisträdgård med 6 rum & kök

Uteköket har tak och matplatsen pergola. Om det regnar kan man sitta och äta i växthuset.

Uteköket har tak och matplatsen pergola. Om det regnar kan man sitta och äta i växthuset.

I en funkisvilla från 40-talet bor en familj som önskar sig en långsiktig plan för sin trädgård, för att inte råka bygga saker som de senare skulle ångra placeringen av. På tomten finns en stödmur som den tidigare ägaren rest, för ett garage som aldrig byggdes. Nu känns ytan framför öde, som ett sår i den så i övrigt prunkande trädgården. Uppdraget bestod i att integrera denna yta med resten av trädgården och att skapa en känsla av ”tun” (i betydelse kringbyggd gård) framför huset. Det fanns också en önskan om att skapa platser i trädgården med mindre insyn, samt skärma av huset från den väg som sträcker sig ovanför tomten i nordväst.

De funktioner som familjen önskar att få in i sin trädgård består bland annat av: carport och cykelförvaring under tak, växthus/orangeri,utekök med plats för bakugn och matplats, köksträdgård, plats för vilstol, vedförvaring, trädgårdskompost och plats för skottkärra, tvättlina och parkour-svängstång.

Förslaget i sin helhet:

 

Trettiosju smartare kvadrat

I ett tidigare inlägg nämnde jag att det i bostadsbristens Göteborg byggs många extrarum i smålägenheter, som ofta saknar fönster. Inte så långt senare fick jag förfrågan om ett just sådan projekt – en 1 Rok på 37 kvm, där kunden vill få undan sängen från vardagsrummet. En stor del av lägenhetens yta består av ett kök som har opraktisk form samt är svårmöblerat. Önskemålet från kunden var att göra ett mörkt kök samt en sovalkov i anslutning till fasaden. Förutom att det av många anledningar är bättre att göra tvärt om, så får vi enligt BBR inte placera ett kök på det viset.

Boverkets byggregler – föreskrifter och allmänna råd – BBR – 2015:3BBR 22

3:223 – Bostäder större än 35 m2 och högst 55 m2

Bostäder med en BOA större än 35 m2 och högst 55 m2 ska utformas med hänsyn till sin storlek.

I sådana bostäder är det dock tillräckligt att antingen rummet för sömn och vila eller rummet med inredning och utrustning för matlagning är en avskiljbar del av ett rum. Avskiljbar del av rum ska ha fönster mot det fria och ska utformas så att den med bibehållen funktion kan avskiljas med väggar från resten av rummet. Rummet eller den avskiljbara delen av rummet för sömn och vila behöver inte ha plats för en parsäng.

(BFS 2014:3).

Alltså får varken sovdelen eller köksdelen vara utan fönster. Att bygga köket i den mörka delen är därför uteslutet – men vi kan alltid göra en stor klädkammare, som råkar vara tillräckligt stor för att kunna placera en säng där, om den boende väljer att göra det. Vi sätter in ett öppningsbart fönster som ger indirekt ljus, samt möjligheten att vädra via köksfönstret. Det är fortfarande 1 Rok – möjligtvis kan man säga att det är en 1:a med sovalkov – men jag har i skrivandets stund inte lyckats reda ut om man får kalla den det.

Vardagsrummet kommer att bli betydligt ljusare genom köksfönstrets indirekta ljus från den nya öppningen mellan rummen. Det blir en fin koppling mellan köket, med sin lilla frukostmatplats, och vardagsrummet  med större matplats och soffgrupp. Lägenheten har stor brist på förvaringsutrymmen, vilket vi löser med hyllor uppe vid tak, en snygg trappstege och öppna klädstänger i alkoven. I köket vill kunden ha så få överskåp som möjligt, för att få en luftig känsla. Men det går ju att komplettera med fler skåp om det skulle behövas.

Fri rörelse – färre murar

Egnahemshuset är från mitten av 50-talet, men har byggts till i omgångar. Bland annat gjordes ett garage under huset i 1975. Rampen som leder ner till garaget delar av trädgården på framsidan i tre delar, som inte är sammanbundna med varandra, utan endast nås från trottoaren. Parkeringen till vänster har dessutom ett staket som separerar den från trädgården på baksidan. Familjen som bor i huset nu har inget behov av ett garage, de vill göra om det till hobbyrum, allrum och groventré. De önskar också ett cykelförråd och om möjligt en carport. De vill också ha hjälp med att få till ett räcke och en grind som bättre stämmer överens med originalstilen på huset. Eftersom familjen innefattar en tvååring vill de även kunna stänga till gränsen mot gatan ibland.

Detta är Frös förslag till ombyggnad av garaget och ny trädgård med uteplats, i det ljuvliga söderläget på framsidan. De fyra återvändsgränderna som tidigare fanns på tomten är borta och det går nu att röra sig fritt runt huset. En uppmätning av befintliga originalräcken på en intilliggande fastighet har legat till grund för den föreslagna designen på smidesräcket och grinden.

20-talsvillans övre plan

huset_original

Den nybyggda villan på 1920-talet.

Detta fantastiska hus har varit i samma familj sedan det byggdes 1924. Det är mycket välbevarat och har kvar många av sina originaldetaljer, trots att det genomgått några ombyggnationer och moderniseringar genom åren. Hustypen är mycket vanlig i Sverige, med brutet tak och ursprungligen två lägenheter om 2 Rok, som senare gjorts om till ett enfamiljshus. Många drömmer om en 20-talsvilla, men efter några timmar på Hemnet visar det sig ofta  att inte är helt lätt att göra om ovanvåningarna, så att de på ett genomtänkt sätt möter våra nutida krav på avskildhet.

De ursprungliga tvåorna var utformade som genomgångsrum, vackra och yteffektiva. Problemen uppstår när man vill ha fler sovrum (utan genomgång) samt badrum på övervåningen. Denna villa har nu sålts till en barnfamilj som vill ha hjälp med att lösa detta, men ändå i mesta mån behålla husets vackra originaldetaljer. Önskemålen består i tre enskilda sovrum samt badrum med två handfat, toalett, dusch och badkar. De vill också ha förslag på hur de kan lösa förvaringen.

Nya utsikter för Ekbacken

ekbacken_utsikt

Entrén mot dalgången. Utsikten från det lilla takfönstret.

Villan ligger i en norrsluttande ekbacke med underbar utsikt över skog och äng. Husets planlösningen anpassades inte efter utsikten när det byggdes, så den är inte speciellt närvarande inne i huset. På plan 1 ser man den främst från entrén, och på plan 2 endast genom ett litet takfönster.

Det vill vi passa på att ändra på när huset ändå behöver byggas till!

ekbacken_gavel_entre

Huset sett från sydost, från vägen. Entrén från nordost.

Kunden önskar sig en stor matplats och gästtoalett på plan 1, ett extra sovrum på plan 2 samt gärna ett rum med utsikt på plan 2. Huset skall helst behålla sin småskaliga charm – vilket kan vara svårt om man bygger ut övervåningen allt för mycket på denna typ av hus. Förslaget vill bland annat illustrera konsekvensen av olika val, och finns därför i tre varianter, för att kunden skall kunna väga fördelar mot nackdelar.

Så här upplevs de olika alternativen inifrån huset:

Ägarna skulle också vilja kunna njuta mer av solen, som tyvärr har en undanskymd roll på tomten, tack vare de vackra ekarna som omger fastigheten. De önskar även lite mer insynsskydd från gatan, eftersom människor som promenerar förbi på den närliggande grusvägen inte kan låta bli att kika in på deras fina hus.

Sextiosju smartare kvadrat

På grund av de eskalerade priserna på bostadsmarknaden blir många allt mer trångbodda. Vi får helt enkelt vänja oss vid att inte ha så mycket plats som vi kanske önskar och är vana vid. I många tvåor byggs extra ”rum” utan fönster, egentligen inte tillåtna att användas som sovrum, men det görs ju ändå i praktiken. Denna tvårumslägenhet på 67 kvm är byggd 1969-70 och köpt med intentionen att skapa ett andra sovrum. Till det passar den ovanligt bra, eftersom det är en gavellägenhet med ett extra fönster i vardagsrummet. Köket har en rejäl matplats så det behövs ingen ytterligare i vardagsrummet. Köket kan dessutom används som ett extra rum, vilket inte är möjligt i moderna helt öppna planlösningar. Det gäller att tänka till kring förvaringslösningarna – och att konsumera mindre när det helt enkelt inte finns plats för alla saker. Kvadrat- och klimatsmart, som det heter just nu.

Ta gärna en tur runt i lägenheten:

Liten stuga får storstuga

På sommaren är det härligt att tillbringa semestern i en liten stuga. Men när det regnar mycket (som denna sommar) kan det hända att stugan känns alldeles för trång…

Kundens morfar byggde stugan på 50-talet. På den tiden behövde köket bara rymma en person och man föredrog en separerad matplats. Barnbarnet med familj, som äger stugan nu, har helt andra behov: Familj och vänner skall både kunna hjälpa till att laga maten och få plats att äta den. Frö har ritat två förslag på hur utrymmet och utsikten kan utnyttjas bättre.

En storstuga med kök, matplats och entré i samma rum skulle kunna se ut så här: